
Request  for  preliminary  ruling
from  Bulgaria:  Recognition  of
foreign birth certificate
The Administrative Court of the City of Sofia, Bulgaria, has recently submitted a
request for a preliminary ruling revolving around the recognition of a foreign
birth certificate issued by another EU Member State (Case C-490/20):
The case concerns a refusal of a municipality in Sofia to issue a Bulgarian birth
certificate  to  a  child  of  two female  same sex  mothers  of  Bulgarian  and UK
nationality who entered into a civil marriage in Gibraltar, UK. The child was born
in Spain, where a birth certificate  was issued on which it was recorded that
mothers of the child were both a Bulgarian national, designated ‘Mother A’, and a
UK national, designated ‘Mother’, both persons being female. The municipality
refused to issue the requested birth certificate because the applicants did not
point out who was the biological mother, intending most probably to issue the
certificate only for one mother. Bulgaria is one of the few EU Member States
without access to either same sex marriage or any type of civil partnership.

The Bulgarian mother brought legal proceedings before the Administrative Court
of the City of Sofia against the refusal by the Sofia municipality, where the court
referred  the following questions to the CJEU for a for preliminary ruling:

1. Must Article 20 TFEU and Article 21 TFEU and Articles 7, 24 and 45 of the
Charter of Fundamental Rights of the European Union be interpreted as meaning
that  the  Bulgarian  administrative  authorities  to  which  an  application  for  a
document  certifying  the  birth  of  a  child  of  Bulgarian  nationality  in  another
Member State of the EU was submitted, which had been certified by way of a
Spanish birth certificate in which two persons of the female sex are registered as
mothers without specifying whether one of them, and if so, which of them, is the
child’s biological mother, are not permitted to refuse to issue a Bulgarian birth
certificate on the grounds that the applicant refuses to state which of them is the
child’s biological mother?

2. Must Article 4(2) TEU and Article 9 of the Charter of Fundamental Rights of
the European Union be interpreted as meaning that  respect  for  the national
identity and constitutional identity of the Member States of the European Union
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means that those Member States have a broad discretion as regards the rules for
establishing parentage? Specifically:
– Must Art. 4(2) TEU be interpreted as allowing the Member State to request
information on the biological parentage of the child?
– Must Article 4(2) TEU in conjunction with Article 7 and Article 24(2) of the
Charter be interpreted as meaning that it  is  essential  to strike a balance of
interests  between,  on  the  one  hand,  the  national  identity  and  constitutional
identity of a Member State and, on the other hand, the best interests of the child,
having regard to the fact that, at the present time, there is neither a consensus as
regards values nor, in legal terms, a consensus about the possibility of registering
as parents on a birth certificate persons of the same sex without providing further
details of whether one of them, and if so, which of them, is the child’s biological
parent? If this question is answered in the affirmative, how could that balance of
interests be achieved in concrete terms?

3. Is the answer to Question 1 affected by the legal consequences of Brexit in that
one of the mothers listed on the birth certificate issued in another Member State
is a UK national whereas the other mother is a national of an EU Member State,
having regard in particular to the fact that the refusal to issue a Bulgarian birth
certificate  for  the  child  constitutes  an  obstacle  to  the  issue  of  an  identity
document for the child by an EU Member State and, as a result, may impede the
unlimited exercise of her rights as an EU citizen?

4. If the first question is answered in the affirmative: does EU law, in particular
the  principle  of  effectiveness,  oblige  the  competent  national  authorities  to
derogate from the model  birth certificate which forms part  of  the applicable
national law?

 

Thank you, Boriana Musseva, for the tip-off!

 


